De BoekenAlle boeken zijn te bestellen in de webshop:
www.willemwitteveen.com

Schatzoekers
Het idee:

Nadat we als gezin op vakantie waren geweest naar Egypte is er veel in werking gezet. Het onderzoek van Willem naar de Grote Piramide van Gizeh raakte daarna in een stroomversnelling en werd bijna een full-time bezigheid. Dat resulteerde in 2 fantastische boeken van zijn hand over dit geweldige bouwwerk: een Nederlandse- en een Engelse versie die bol staan van opvallende waarnemingen, conclusies en berekeningen. Bij ons thuis werd (en wordt) er heel veel gebrainstormd en gediscussieerd over vele onderwerpen waarvan de Grote Piramide er één is. In zijn boeken kan Willem onomstotelijk bewijzen dat de Grote Piramide nooit bedoeld is om als graf te dienen voor farao Cheops zoals nog steeds wordt beweerd.
Maar waarom leren we dat dan nog steeds?
Ik weet inmiddels dat geschiedenis niet datgene is dat daadwerkelijk is gebeurd maar datgene waarvan men denkt dat het is gebeurd of waarvan men jou wil doen laten geloven wat is gebeurd. Dat berust dus niet altijd op waarheid.Net als in 'Cirkeljagers' gebruik ik het jongetje Tomas om een informatief avontuur te beleven, dit keer in Egypte. Gedurende het boek komt Tomas (en dus ook de lezer) veel te weten over Egypte en de Grote Piramide in het bijzonder.

Tomas en zijn familie maken in Cairo veel gebruik van de taxidiensten van Foellie. Deze man heeft een zoon, Mahmout, die een geheimzinnige kaart in handen heeft gekregen met de afbeelding van een archeoloog die een schat heeft verborgen in een geheime kamer in de Grote Piramide. Als de jongens elkaar ontmoeten besluiten ze om samen op onderzoek uit te gaan en beleven ze angstige momenten omdat ook een gevaarlijke schatjagerlucht heeft gekregen van het bestaan van een schat. Dee man schroomt er niet voor iedereen uit de weg te ruimen die hem voor de voeten loopt.

Lukt het de jongens uiteindelijk om de verborgen kamer met de schat te vinden, en waar bestaat hij uit?

Het boek is uitgegeven door Frontier Publishing, de illustraties zijn van Joeri van den Anker en het is geschikt voor lezers vanaf 9 jaar.

Achterflap tekst;
Langzaam zette Mahmout de fluit aan zijn mond en blies erop. Tomas luisterde naar hem.
'Kun jij fluitspelen?'
Mahmout knikte en zei, voordat hij inademde: ' Geleerd van mijn neef die herder is. Ik ben wel eens met hem mee geweest en om de tijd te doden speelden we fluit.'
Mahmout speelde verder. Het was een prachtig geluid. De fluit gaf lage tonen. Tomas sloot zijn ogen en genoot van de klanken. Het was rustgevend en hij wist dat hij zich dit moment zij hele leven zou blijven herinneren.
Plotseling hoorde hij een geluid. Hij keek om zich heen en probeerde uit te vinden waar het vandaan kwam. Het klonk alsof er twee grote stenen langzaam over elkaar wreven. Mahmout bleef doorspelen. Tomas stond op en liep in de richting van het geluid dat luider werd. Hij keek om de hoek en wenkte Mahmout. ' Niet stoppen met spelen. Kom eens hier.'
Mahmout deed wat Tomas vroeg en liep al fluitend naar hem toe. Mahmout stopte toch met spelen toen hij zag wat Tomas bedoelde.
Ze keken elkaar aan. Vol verbazing zagen we wat er gebeurd was. De Piramide had op de klanken van de muziek gereageerd.
Een grote steen had zich als een deur geopend en erachter bevond zich de geheime kamer.

Lees ook het artikel over Schatzoekers dat in het Frontier magazine is verschenen. Je kunt het vinden onder de tab 'overige publicaties'.Cirkeljagers

Het ontstaan:
2004; zittend op “Adams grave”, een heuvel in graancirkel-Mekka Wiltshire, op een prachtige zonnige avond tegen zonsondergang, met uitzicht op het veld waar het jaar daarvoor “de Zwaluwen” hadden gelegen, in het gezelschap van graancirkelonderzoeker Bert Janssen ontstond het idee voor het kinderboek Cirkeljagers.
Als lerares basisonderwijs voerde ik wel eens gesprekken met de leerlingen uit de hoogste groepen over onverklaarbare verschijnselen, waaronder natuurlijk graancirkels.
Regelmatig wilde een kind dan weten in welk boek het meer informatie kon vinden en steeds moest ik ze teleurstellen. De boeken die bestonden waren óf in het Engels, en daardoor voor hen niet leesbaar, óf te moeilijk omdat ze te wetenschappelijk waren.
 
Terwijl de zon steeds verder zakte kreeg ik heel duidelijk een idee voor een verhaal. Het begin en het eind stonden als snel vast.
Eenmaal thuisgekomen ben ik begonnen met een lijstje te maken van alle feiten en zaken die ik in het boek wilde verwerken en ben ik begonnen met schrijven. Het moest niet alleen een leuk verhaal zijn om te lezen maar ik had ook als doel om de kinderen ( en hun ouders) die het boek zouden lezen te informeren over graancirkels.
 
Met grote regelmaat krijg ik mailtjes van kinderen die het boek gelezen hebben en vragen zij me om meer informatie omdat ze een werkstuk of een spreekbeurt over dit onderwerp willen houden. Eén van die kinderen heeft een website willen maken en ander vertelde b.v. over een graancirkel op hun land een aantal jaren geleden. De reacties van kinderen zijn positief maar nog veel meer blij ben ik met positieve reacties van mensen die meer weten van graancirkels. Zij zijn immers de mensen die het onderzoek doen/gedaan hebben en zonder wie we nooit zoveel van graancirkels zouden hebben geweten. En ja, het zou zomaar kunnen dat zij zichzelf herkennen in de personages in het boek.Beschrijving:

Tomas is met zijn vader en zusje op vakantie in Drenthe. Zijn moeder is naar Engeland om daar graancirkels te bestuderen. Tijdens zijn verblijf ontmoet hij Siem. Siems vader is boer en in zijn veld is ook een graancirkel verschenen. Samen beleven Tomas en Siem spannende momenten. Zullen ze erachter komen door wie, waarom en hoe die prachtige vormen worden gemaakt.


Flaptekst:

Net even boven het veld zweefde er op een afstand van 15 meter een grote witte lichtbol. De bol was zo groot als een opblaasbare strandbal en hing stil in de lucht. Hij straalde een groen-witachtig licht uit en het leek alsof hij uit meerdere delen bestond die allemaal een soort kloppende bewegingen maakten. Plotseling zweefde de lichtbol wat dichter naar hen toe en opeens steeg er een knetterend geluid op uit het veld. Het klonk als het knetteren zoals je dat ook wel eens hoorde als je onder een hoogspanningskabel stond. Nog steeds stonden de jongens roerloos te kijken. Ze wisten niet wat ze moesten doen. Het leek er zelfs even op dat de bol en de jongens elkaar bekeken. Toen de bol echter nóg een beetje dichterbij kwam, wisten ze ineens wel wat ze moesten doen: rennen! Ze lieten hun stok, plank en touwen liggen en zetten het op een lopen. Ze kozen de kortste weg het veld uit, in de richting van de boerderij en de loeiende koeien. Tomas kon het niet helpen dat hij daarbij schreeuwde van angst: 'Rennen Siem, rennen! Straks haalt hij ons nog in.'


Tomas is met zijn vader en zusje op vakantie in Drenthe. Zijn moeder is naar Engeland om daar graancirkels te bestuderen. Tijdens zijn verblijf ontmoet hij Siem. Siems vader is boer en in zijn veld is óók een graancirkel verschenen. Samen beleven Tomas en Siem spannende momenten. Zullen ze erachter komen door wie, waarom en hoe die prachtige vormen worden gemaakt? Cirkeljagers is een spannend boek met veel informatie over graancirkels.

Recensie:


Annemieke Witteveen heeft zonder twijfel een prachtig kinderboek geschreven en het is bedoeld voor kinderen vanaf negen jaar. Die leeftijd ben ik tientallen jaren geleden gepasseerd, maar ondanks dat ik mij volwassen mag noemen, had het boek voor mij telkens weer een aantal ontroerende momenten in petto, hoe mooi beschrijft ze niet het graancirkelfenomeen, begrijpelijk voor kinderen, maar ook zeer leerzaam voor alle leeftijden na de tienertijd! Alle facetten aan het graancirkelfenomeen komen aan bod en tussen de regels door besteedt Annemieke op subtiele wijze aandacht aan nog een aantal bijzondere en mysterieuze zaken die je op onze wereld kunt vinden, als je er maar op gewezen wordt en vooral voor onze kinderen is dat belangrijk.


Het boek is gebonden en komt met een harde kaft en zo zouden eigenlijk alle boeken moeten zijn, stevig en bijna onverslijtbaar. Het bestaat uit 25 korte hoofdstukken (160 blz.), dus voor kinderen is het zo gemakkelijk te onthouden waar ze zijn gebleven of waar ze nog eens terug kunnen zoeken naar aparte stukken tekst. Mocht je het als (groot)ouder de kinderen ’s avonds voordat ze gaan slapen willen voorlezen en de afspraak is dat je altijd één hoofdstuk leest, dan ben je lekker snel klaar, maar ze zullen je beslist vragen nog een hoofdstuk te lezen en daar geef je subiet met veel plezier gehoor aan, om daarna stiekem het boek mee naar beneden te nemen en het zelf in één ruk uit te lezen.


Leuk is dat voor hen die al wat kennis van het fenomeen en de onderzoekers hebben, een aantal zaken voorbij komt die je bekend voorkomen zoals: bedoelt Annemieke met de in haar boek aangehaalde graancirkelonderzoekers ‘Jort Banning’ en ‘Bob de Haas’ wellicht Bert Janssen en Eltjo Haselhoff? En leuk is ook dat het boek ‘Graancirkels, een wereldwijd mysterie’ van Janet Ossebaard wordt aangehaald. Al dat soort dingen (er staan er nog wat meer in) maakt het lezen van het boek van Annemieke het er voor ingewijden alleen maar leuker op. Schaam je dus ook als volwassene niet om het voor jezelf te kopen, je wordt er beslist wijzer van, tenzij je misschien elke zomer zelf graancirkelonderzoek onderneemt, maar ook dan behoort dit boek in je boekenkast te staan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten